Author : Мими Шушлеска Петкова

Вести Македонија Слајдер

Двајца пациенти добиваат пресаден бубрег, срце никој не прифатил да прими

Мими Шушлеска Петкова
Во моментов на Клиниката за урологија во тек е уште една трансплантација на бубрези од пациент во состојба на мозочна смрт. Едниот бубрег се трансплантира...
Вести Ви Препорачуваме Македонија

Лекарите советуваат децата од септември да се вратат во училишните клупи

Мими Шушлеска Петкова
Новата учебна година децата да ја дочекаат во училишните клупи, а не дома пред компјутер, препорачуваат лекарите. Ризикот по здравје на децата од ковид19 не...
Вести Ви Препорачуваме Македонија

Епидeмиолози: Не е точно дека 50 отсто од населението е инфицирано со ковид-19, кои се мотивите за ваква изјава, не навлегуваме

Вкупната бројка на заболени од ковид-19 кои се лабораториски потврдени се 10.315,  а вистинаската бројка е веројатно поголема, но колку е точно, не може да...
Вести Ви Препорачуваме Македонија

Пациенти од Скопје се праќаат на преглед во Куманово, засега само „8 Септември“ најавува враќање во нормала

Мими Шушлеска Петкова
Пациенти со итен приоритетен упат од специјалист за компјутерска томографија не се примаат на скопските клиники, туку  се праќаат во другите градови. Онколошките пациенти наместо...
Вести Ви Препорачуваме Македонија

Физиотерапевти: Пациентите со ковид-19 одново ги учиме да седат и да одат

Мими Шушлеска Петкова
Околу половина од пациентите дијагностицирани со ковид-19 кои се лекувале на Клиниката за инфективни болести  поради тешката клиничка слика која ја развиле и засегањето на...
Вести Македонија Слајдер

Во еден ден срушени два неславни рекорди за ковид-19

Порастот на бројките на новозаболени од ковид-19 доведе до тоа во текот на вчерашниот ден да се срушат два неславни рекорда. Првиот покажува дека вчера...
Вести Ви Препорачуваме Македонија

Желба за регонални ковид центри има, но дали има простор, опрема и кадар?

Во борбата против пандемијата со коронавирусот која, според најавите на здравствените власти, на есен ќе биде многу посилна од сега поради сезонскиот грип, министерот за...
Вести Ви Препорачуваме Македонија

Државата го игнорира проблемот со најмладите преносители: Репродуктивниот број на заразени лица повторно е над единица

Министерството за здравство не дава одговор на прашањето какви мерки ќе се преземат за да се намали бројот на заболени деца од коронавирус, кој за...
Вести Ви Препорачуваме Македонија

Бројот на заболени деца од ковид-19 за неполн месец се зголеми за 6,5 пати

Мими Шушлеска Петкова
Бројот на заболени деца од ковид-19 е во постојан пораст, како што расте и вкупната бројка. Придонес за тоа дава и фактот што по завршување...
Вести Ви Препорачуваме Македонија

Македонија ќе се „запише“ на Оксфорд за вакцинација?

Мими Шушлеска Петкова
Првиот бран од ширењето на новиот вирус речиси и да не заврши, а веќе забрзано почна втор удар на ковид-19. Создавањето глобален имунитет на природен...