Аудиовизуелна дејност: ДФРМ во европско друштво

Друштвото на филмски работници на Македонија (ДФРМ) е 19-та членка која се приклучи на Европската асоцијација за аудиовизуелна продукција (CEPI). Основана како Европска координација на независни продуценти во 1990 година, со цел да ги организира и застапува интересите на независните кино и телевизиски продуценти во Европа, од 2018 година асоцијацијата се претставува како Европска аудиовизуелна продукција и денес е единствената европска асоцијација која вклучува независни телевизиски и филмски продуценти, односно 8.000 независни продуцентски компании во Европа.

Членовите на асоцијацијата создаваат широк спектар на разновидна филмска и телевизиска содржина, од самостојни документарци, организирање и изведба на специјални настани, до емисии, анимации, високобуџетни драмски серии.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 48, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 12-13 септември 2020)

Прочитајте и...  Скопски џез-фестивал: Музиката од Скопје стигна до околу 50.000 гледачи во Европа и во светот

Поврзани вести

Скопски џез-фестивал: Музиката од Скопје стигна до околу 50.000 гледачи во Европа и во светот

Тони Димков

Втора книга: „Паралел“ од Верица Ацеска

Тони Димков

Мегароман: „Сфинга на гневот“ од Жарко Кујунџиски

Тони Димков

Нов роман: „Фантомско стапало“ од Блаже Миневски

Тони Димков

Кинотека: Врачени се наградите „Златен објектив“

Тони Димков

Монографија: Развојот на ИФФК „Браќа Манаки“ е прикажан во хронолошки рамки

Тони Димков

Остави Коментар