6 C
Скопје

Ателјеата во тетовскиот Центар за култура во лоша состојба, новиот директор најавува повеќе ред и дисциплина

Освен што нема струја на третиот кат во тетовскиот центар за култура, сите простории се и нефункционални и во речиси руинирана состојба. Двете поголеми простории кои се ателјеа за уметничка работа се полни со расфрлани отпадоци, отпушоци од цигари, оштетен инвентар, ѕидови, врати и прозорци.  Исто така не функционираат тоалетите. Ваквата запуштена состојба ја затекнал и Арлинд Хусеини, кој пред еден месец стана директор на оваа установа. 

-При првичната ревизија на состојбите утврдив дека станува збор за неколку лица кои ги користеле овие простории и за кои не се водело грижа. Воедно тие простории се користеле по сопствена волја на неколкумина поединци без соодветна дозвола, работно време и согласност од раководството на центарот, објаснува Арлинд Хусеини.

Како што веќе информиравме Центарот предвидува реконструкција на покривната конструкција, а директорот сака да се најдат средства за да се среди проблемот со струјата на третиот кат како и неговата функционалност.

-Ќе барам повеќе средства да се обезбедат за да се уреди целиот кат и да се оспособи неговата функционалност. Воедно сметам дека ќе треба да се воведе повеќе ред и дисциплина во користењето на ателјеата. Односно секој кој сака да ги користи просториите да побара согласност, да се воведе распоред и начин на кој може да се користат ателјеата, да се почитува работното време во центарот и слични работи со кои ќе воведеме повеќе ред и дисциплина во функционирањето, објаснува Арлинд Хусеини.

Според плановите на Хусеини во иднина ќе се работи и на преуредување на просториите на другите катови со цел да се овозможи вработените во Центарот да добијат соодветни канцеларии. Во рамки на систематизацијата кај вработените има четири унапредувања и ново вработување на позицијата кустос.

Прочитајте и...  Општина Тетово: Свлечиштето кон Бањиче е последица на планирани активности

Поврзани вести

Вучиќ: Србија ќе биде велесила во производството на вакцини

Слободен печат

Лекарот на Навални предупреди дека неговото здравје се влошува

Слободен печат

ВИДЕО: Пентагон потврди, објавената снимка со НЛО е вистинска

Слободен печат

Чешка протера 18 руски дипломати, обвинети се дека работеле за специјални служби

Слободен печат

Вучиќ за нон – пејперот на Јанша: Ниту сум видел мапа, ниту пак план – се залагам за постојните граници

Слободен печат

Веља Невоља и Месар во паника: Пронајдена ДНК трага од нивна жртва – мислеа дека ако „нема тело – нема дело“

Слободен печат

Остави Коментар