Објавени ексклузивни изданија од Петре М. Андреевски илустрирани од неговата внука Воскресија Андреевска

Во рамки на едицијата „Македонски книжевни класици“ се десет книги со прозни и поетски дела на великанот на македонската книжевност, со цртежи кои за оваа прилика специјално ги изработи неговата внука, која е школувана на Факултетот за ликовни уметности.

Книгите ќе бидат достапни во сите продажни места на „Слободен печат“, а може да се набават и во книжарниците „Литература.мк“ и онлајн на www.literatura.mk.

‒ Реобјавувањето на делата на Петре М. Андреевски секогаш претставува празник за македонската книжевност. Овој безвременски писател од третата генерација македонски зборотворци, се чини, го создаде рецептот за укинување на временските отсечки според кои книжевните појави ги квалификуваме како актуелни и анахрони. Неговата појава во втората половина на дваесеттиот век магнетски го привлече вниманието на проучувачите на националната книжевност и веќе прославени автори, со што ги стави на теориски маки. Навидум лесно восприемливата поетика се покажа мошне привлечна за многубројни релевантни толкувања, меѓусебно исклучиви, но истовремено и испреплетени. Главно, сите досегашни теории гравитираат околу фолклорните елементи во неговите дела, но секоја од нив користи различен толкувачки клуч во зависност од книжевните интереси на толкувачите. Но, токму тоа присуство, толку блиско до „народниот“ читач – ознака што не е временски условена, туку напротив, ја победува ограниченоста – е причина за сечија радост на ова поднебје кога повторно ќе се појави негово дело – истакнуваат од издавачката куќа „Арс Ламина“.

Прочитајте и...  Тозија: Очекуваме рестартирање на целиот процес и нови големи светски успеси на македонската кинематографија (ВИДЕО)

Главната причина што го прави посебно ова повторно враќање на Петре М. Андреевски и што им удира печат на ексклузивноста на овие нови изданија е визуелното „читање“ на неговите творби од страна на неговата внука, Воскресија Андреевска. Нејзиниот образуван уметнички потег има двојна цел: емотивно и естетско возбудување на поетските и прозните атоми од кои е изградена поетиката на Петре М. Андреевски кај неговата најнова генерација почитувачи и следбеници, што ова реобјавување има намера да го поттикне.

‒ Лично и професионално ми претставува огромно задоволство што имав прилика да работам на ваков ангажман, конкретно поради тоа што се работи за книгите на Петре М. Андреевски, кои за мене се од огромно значење бидејќи, освен што станува збор за мојот дедо, станува збор и за мојот омилен македонски писател. Дадов сѐ од себе да ги прикажам импресиите што ги имаат оставено неговите култни дела врз мене и можам само да се надевам дека и јас, преку овие нови изданија, го споив својот печат со неговиот. Сите илустрации беа наменски работени за овој проект и нормално, истите беа инспирирани од неговото творештво. За мене беше важно преку моите цртежи да го отсликам и да го оживеам тој посебно богат свет на Петре, за повеќе да го доближам до читателите. Во визуелниот јазик не постои тешкотија или леснотија при творењето, постои меѓутоа во помислата на тоа дали ќе ја претставиш приказната на авторот онака како што и самиот тој ја опишува со неговите зборови. Интересно беше што, додека траеше процесот на создавање на повеќето од илустрациите за прозните дела, јас бев во родното село на Петре, селото Слоештица, кое е негов главен, неисцрпен извор на инспирација. Секој лик во неговите книги е приказна сама по себе која влече корени од тие краишта и за мене тоа го направи креативниот процес позабавен и поинспиративен. Освен што се дружев со неговите ликови од книгите, јас и живеев во тој свет – вели Воскресија Андреевска.

Прочитајте и...  Проф. д-р Вилиќ: Посветеноста и истрајноста на Кристо на крај завршува со парадоксот - распакување на делото кое претходно е пакувано (ВИДЕО)

Прочитај повеќе

Тозија: Очекуваме рестартирање на целиот процес и нови големи светски успеси на македонската кинематографија (ВИДЕО)

Слободен печат

Проф. д-р Вилиќ: Посветеноста и истрајноста на Кристо на крај завршува со парадоксот – распакување на делото кое претходно е пакувано (ВИДЕО)

Слободен печат

ЕДУЦИРАЈ СЕ: Предлог книжевни дела кои обработуваат теми поврзани со расизмот (I дел)

Слободен печат.

Отворено писмо од Шербеџија за нападите од медиуми кон Тозија – Не треба да се предадеш!

Слободен печат

Виолета Качакова од „Локомотива“: #АрхиваНаРефлексии – каде сме сега и каде одиме (ВИДЕО)

Бојана Нојиќ

Стефанија Гаштарска е првата Македонка што се вработи во „Баљшој“

Слободен печат

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Промоција на „Нajстари приказни: Митови од мугрите на западната цивилизација “ на Томислав Османли

Слободен печат

Ненад Тонкин за „Малите суштества од станот што се реновира“ (ВИДЕО)

Слободен печат

Поранешните хористки од хоровите на Запро Запров се обединија со „Дафино вино црвено“ (ВИДЕО)

Слободен печат

Прва Литературна е-манифестација „Илинден 2020“

Слободен печат

Столеска: Сити, Метрополис и Клуб ФМ рамо до рамо со светските радија – само професионалци можат да создадат тим од професионалци (ВИДЕО)

Слободен печат

Поповиќ: Една од опциите е да започнеме со „Охридско лето“ на 4 август (ВИДЕО)

Слободен печат