Анализи

Анализи

БИРН: Син му на Амди Бајрам газда на автопералницата во ГТЦ

Пералницата за возила во подрумот на скопски ГТЦ е место што предизвикува многу контроверзии. Бизнисот со миење автомобили, во времето кога државниот трговски центар...

Генерално чистење на Општина Карпош: Помалку ѓубре за почист воздух

Откако надлежните ќе завршат со расчистување на насобраното ѓубре во Карпош, екоакцијата ќе продолжи во Општината Ѓорче Петров. Пишува Елена Вељановска Како една од краткорочните мерки...

Македонија е на трето место во светот по младинска невработеност

Со поголема невработеност се само Јужна Африка со стапка од 54,2 проценти и Босна и Херцеговина со стапка од 67,5 проценти. Пишува Весна Дамчевска Со 50,1...

АНАЛИЗА: Ревизија во општина Сарај: Не се знаело кој јаде, кој пие за 8.000...

Се поправале возила, но нема докази дека тие биле службени, на општината. Не се користела електронска евиденција на работното време, градоначалникот не прогласил финансиска...

Психолошката „исправност“ на директорите се тестирала, ама нестручно

Министерството за економија подготвува Предлог-закон за изменување и дополнување на Законот за основање на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија,...

Банките безмилосно колат со провизии

Провизиите, објаснуваат банкарите, се нивен трошок независно од цената на парите, која е изразена во камата. Но, за трошокот недостасуваат аргументи. Административниот трошок за...

По бонусите, диковци удрија на апанажите

Поранешните членови на ДИК имаат законско право да го цицаат државниот буџет во следните 12 месеци и сите заедно за една година да исцрпат...

Апаратите за игри на среќа мора да бидат 300 метри подалеку од училиште

Со нова построга регулатива ќе се уреди работењето на играчниците на среќа. Просторно е утврдено каде може да има играчница, но има и нови...

Заев и Мицкоски на лидерска ќе го одглавуваат Собранието?

Најприфатливо решение би било ако владејачката коалиција го одложи усвојувањето на Законот за употреба на јазиците до април оваа година, но и ако опозицијата...

Шилегов ќе го прави езерото Треска бисер на Скопје

Спортско-рекреативниот Центар во изминатите години повеќепати го смени сопственикот. Во периодот од 2009 до 2013 година, кога бил во надлежност на градот, исчистено e...

Не пропуштајте

Со „Нова Македонија“ пак сме во старата каша

Голема победа за Грција ќе биде ако Коѕијас успее во Скопје да го наметне предлогот „Нова Македонија“, информираат грчките медиуми, но домашните политички аналитичари...

Придружете ни се Facebook