Анализа на Дојче Веле: Има три опции за формирање на бугарската влада

Исходот од изборите беше предвидлив уште од 47. Собрание, па се покажаа како бесмислени. Бугарите и тогаш не сакаа ново гласање, а до последните часови на 2 октомври социолозите известуваа дека мнозинството сака владеење пред се, дури и по цена на сериозни компромиси. Не затоа што едни не сакаа да го ликвидираат антикорупцискиот модел, а други – да го вратат старото статус кво. И затоа што никој нема сила решително да надвладее.

За ова беа свесни голем број гласачи од двете страни на јазот. А инфлацијата и геополитичката криза дури ја турнаа желбата за редовно, стабилно владеење пред заградата на сите други поделби, пишува во своја анализа Дојче Веле.

Она што партиите не го разбраа

Ова беше најсериозното црвено светло кое повеќето партии не го земаа во предвид. Таа го објаснува и слабиот одѕив на гласачите и казнениот глас за „Има таков народ“ (ИТН) – за само година и пол како прва политичка сила, таа падна под бариерата од 4 проценти.

ГЕРБ и ДПС не земаа предвид дека со рушење на владата на Кирил Петков со помош на ИТН, ја туркаат земјата кон избори на кои „Продолжуваме со промената“ (ПП), дури и да бидеме поразени, нема фатално да се стопи . А ПП, наместо да води влада со втор или трет мандат во 47. Народно собрание, се коцкаше да извојува одлучувачка победа на ново вонредно гласање, а во својата самодоверба дури одби предизборна коалиција со „Демократска Бугарија “ (ДБ). Изборен донатор дури и за „Вазраждане“ се покажа формацијата на Кирил Петков и Асен Василев, а во прелевањето на гласачи меѓу него и најблиската ДБ, оваа излезе на врвот, добивајќи назад околу 15.000 гласови од ноември. Иако ДБ е единствената од формациите на поранешната владејачка коалиција која не загуби, нејзиниот раст е незадоволителен.

„Вазраждане“, иако го удвои резултатот, не достигна заканувачки размери и не стана партија на протестното гласање. И покрај неговиот неоспорен успех, ДПС не може да излезе од изолација и да се брендира како евроатлантска партија со симболичниот „Магнитски“ Дељан Пеевски за светот под санкциите.

Фото: Профимедиа

Првиот шаховски потег на ПП по изборите

Мандаторот ГЕРБ тешко може да формира стабилен кабинет, дури и Бојко Борисов да не е премиер и едноставно да ги „дава“ своите заменици за програмска, експертска, евроатлантска влада со хоризонт – се додека може, најмногу до локалното гласање следната есен. Особено откако ПП го одигра првиот шаховски потег ала ИТН – категорично во опозиција, без консултации со коалиционите партнери од вчера и отфрлајќи ја дури и можноста за генерален парламентарен сојуз со ДБ, за да го земе првиот мандат како кабинет.

Категоричното барање на ПП да биде опозиција, кое само по себе е сосема легитимно, во сегашната собраниска конфигурација ја предодредува судбината на 48-от Собрание. Не затоа што не доаѓа предвид формирање влада со мандат на ГЕРБ, туку затоа што единствената цел на сите парламентарни партии ќе биде како подобро да се позиционираат за ново гласање. ГЕРБ ќе биде принудена барем да се преправа дека искрено прави се за да формира влада. Затоа што најважно за секоја од седумте парламентарни партии ќе биде да не биде виновна или виновна што повторно одиме на избори.

Особено тешко ќе и биде на ДБ, која се позиционира како партија на разумот и дијалогот за националните приоритети. Со прелиминарниот став на ПП е ставена во тунелот на сомнежот дали не е соработник на ГЕРБ, макар и само во опозиција да ги наметнува своите услови за отпор кон руската агресија, судските реформи и неинфлаторната економска политика. Одделно, ПП ја турка оваа коалиција на либерални, конзервативни и зелени партии целосно надесно. Под притисок на ПП, која упорно се обидува да им ги одземе на социјалистите нивните примитивни теми како што се пензиите, е и БСП, нахранета со „Вазраждане“.

Изгледите за владата

Но, избори во никој случај нема да има веднаш, бидејќи во спротивно речиси сите ќе бидат виновни за нив. Засега се достапни неколку опции за управување.

Првата е ГЕРБ, ДПС и „Бугарски Вожод“ да коалицираат со помош на уште неколку пратеници од „Вазраждане“ што им недостигаат или да формираат малцински кабинет поддржан со променлив кворум. Втората е што некои партии нè изненадуваат со политичка креативност и ја прескокнуваат линијата на поделба, искористувајќи ја надворешнополитичката динамика околу војната во Украина или досега непознатиот размер на економски закани кај нас. Третиот е парламентот да работи барем до Нова година, да се донесе буџетот за 2023 година предложен од официјалниот кабинет, како и некои други итни закони и тие ќе се гласаат со различно тематско мнозинство.

И напролет повторно да се коцка на избори. Во кој ќе имаме повеќе од истото, но со уште помал одѕив на гласачите, или сериозна предност за силите на промените или старата статус кво, или силно казнено гласање што ќе го лансира „Вазраждане“ на второ или дури и прво. политичка моќ. И зошто од под претседателскиот мантил да не излезе нова формација на чело со министрите за служби како Кирил Петков и Асен Василев, но овој пат целосно лево? На пример, со Атанас Пеканов и Крум Зарков, која нова формација ќе стапне на агонијата на БСП и ќе ја средува ПП?

Видео на денот