Американскиот амбасадор во Србија: Време е да се започне сериозен разговор за ЗСО

Кристофер Хил/ Фото Youtube screenshot

Американскиот амбасадор во Србија Кристофер Хил денеска изјави дека на продолжението на дијалогот меѓу Белград и Приштина, кој е закажан за 18 август, на дневен ред треба да се најде темата Заедницата на српските општини (ЗСО).

Хил во емисијата „Око“ на „РТС“ рече дека според него нема поважно прашање од тоа како ќе живее српската заедница во Косово во иднина, колку се чувствуваат безбедно и дали сакаат да останат на Косово.

„Мислам дека ЗСО е добар пат, за тоа се зборува со години. Време е да се стави на маса и сериозен разговор за тоа“, нагласи амбасадорот.

Тој посочи дека такви решенија постојат во многу демократски земји и оцени дека „може да се применат и на Балканот“, нагласувајќи дека „секоја земја, вклучително и Косово, доколку сака да ги достигне европските стандарди и да биде прифатена во семејството на европските народи, тогаш мора сериозно да се пристапи“.

„Двете страни мора сериозно да се посветат на ова прашање, на неговото решение, на справување со проблемите, со намера конечната цел да биде функционална и одржлива во реалниот свет“, рече Хил.

Хил рече дека САД забележале пораст на тензиите меѓу Белград и Приштина и посочи дека сите страни мора „да ја зауздаат ​​својата реторика, бидејќи имало некои остри зборови, што не е многу од помош во овој процес“.

„Ваквата атмосфера никогаш не помага, но многу е на маса. Имаше многу подготовки за следната недела и некако сум оптимист дека ќе има напредок. На луѓето навистина им е потребен тој напредок, сето ова трае предолго“, рече амбасадорот.

Видео на денот