Американската држава Вирџинија ја укинува смртната казна

Фото: EPA-EFE/Pete Marovich / POOL

Вирџинија ќе стане првата држава во јужниот дел на САД, и 23-та држава што ќе се откаже од смртната казна, која ќе биде заменета со доживотен затвор без помилување.

„Во долгата историја на Вирџинија, оваа држава егзекутирала повеќе луѓе од било кој друг. Време е да се запре оваа машина за убиства. Ова е важен чекор напред во настојувањето нашиот правосуден систем да биде чесен и непристрасен за сите“, рече Нортем во заедничка изјава со претседателката на долниот дом Ајлин Филер-Корн

Американските медиуми пишуваат дека во оваа држава е меѓу првите по извршени смртни казни. „

Во декември лани членови на Конгресот на САД го повикаа претседателот на САД  Џозеф Бајден, кој за време на својата предизборна кампања вети дека ќе ја укине смртната казна на федерално ниво и ќе постигне нејзино укинување на државно ниво. 

Видео на денот