Америка со нова војска во Бугарија ќе го јакне источното крило на НАТО

Американски војници / Фото: EPA-EFE/GATIS INDREVICS

Американски војници ќе бидат распоредени во Бугарија како дел од плановите на НАТО за одвраќање и одбрана на источното крило, објави БНР, повикувајќи се на Твитер профилот на американската мисија во НАТО. Според соопштението, не е јасно колкав дел од 2.400 војници од американската 101. воздушнодесантна дивизија ќе останат во Бугарија. Сепак, останатите ќе бидат лоцирани во Романија, Унгарија и Словачка.

Задачата на американската војска е да учествува во засилувањето на источното знаме, каде што има баталјонски борбени групи, специјално создадени со одлука на НАТО и одобрени во март и мај од редовната бугарска влада.

Информацијата се појавила само неколку дена по посетата на Бугарија на командантот на копнените сили на САД во Европа, генерал Дерил Вилијамс. Со военото раководство на земјата, тој разговараше за прашања поврзани со борбената група стационирана во Бугарија.

За поддршка, се очекува до средината на август до 750 воени лица од вооружените сили на Италија со 50 единици воена опрема да се преселат во Бугарија.

Бугарија ќе учествува со чета од 140 војници од бугарските копнени сили и до 15 офицери во штабот на групата.

Во февруари оваа година мултинационалната борбена група, која вклучува оклопна чета од САД со возила „Страјкер”, ги покажа своите способности пред началникот на одбраната на Бугарија, адмирал Емил Ефтимов и претседателот на Воениот комитет на НАТО, адмирал Роб Бауер. Групата во Бугарија е една од осумте мултинационални борбени групи распоредени од Балтикот до Црното Море.

Видео на денот