13 C
Скопје

Албанија ја изгуби правната битка со Франческо Бечети: Треба да му плати 110 милиони евра

Албанија дефинитивно го загуби случајот против италијанскиот претприемач Франческо Бечети, во врска со обештетувањето што тој го побара за затворањето на телевизијата „Агон канал“ во 2015 година.

Меѓународниот центар за решавање на инвестициски спорови (ICSID) арбитражниот трибунал, дел од Светска банка, ја осуди Албанија во април 2019 година со 110 милиони евра, оценувајќи дека затворањето на телевизијата е „политички мотивирано“.
Овој предлог-закон, што претставува смртоносен удар врз државните финансии, е најголемата казна што Албанија ја добила некогаш од меѓународен суд, пренесеоа абанските медиуми.
Во август 2019 година, ICSID ја прифати жалбата со која се наложува привремено прекинување на извршувањето на нејзината одлука.
Барањето за поништување е вонредна форма на регрес предвидена во одбрана на основните правни принципи поврзани со еден процес.
Страната може да побара целосно или делумно поништување на одлуката заснована на барем еден од 5-те случаи предвидени во самите правила на ICSID: кога судечкиот совет не е правилно формиран; кога таа отворено ја надмина својата моќ; кога случај на корупција е утврден од еден од членовите; кога било забележано отстапување од едно од основните деловнички процедури и кога одлуката не можела да ги докаже мотивите врз кои се темели.
Барањето на албанската страна се засноваше на кршење на процедурите за време на арбитражниот процес, но Ад хок комисијата формирана за разгледување на случајот не го прифати барањето на албанската страна, која ќе треба да плати надоместок од 110 милиони евра.
За да биде застапена во жалбената постапка,Албанија за застапник го избра американското студио, Фоли Хог, со искуство во постапување со вакви случаи. Наспроти него, италијанскиот претприемач Бечети беше претставен од две големи правни фирми, Дебевоа и Плимптон, со седиште во Њујорк и Квин Емануел Уркухарт и Саливан, со седиште во Париз и Њујорк.
Тужбата покрената од Бечети беше поднесена до Европскиот суд за човекови права во Стразбур на 21 октомври 2015 година и беше соопштена на албанската влада на 12 јануари. Во исто време, италијанскиот бизнисмен поднесе и друга тужба против Албанија за неправедна заплена, според за него, на телевизијата Агон Канал.
По долгата седница, судот му го додели правото на Бечети, прогласувајќи ги Рама и албанската влада за виновни, и ја осуди Албанија со сметката од 110 милиони евра.
Прочитајте и...  ВОЗНМИРУВАЧКО ВИДЕО I Крвава предизборна кампања во Албанија: Застрелан секретар на огранокот на Демократската партија

Поврзани вести

Ивановска: Уставните судии се должни да ги почитуваат членовите од законот кои се однесуваат на судирот на интереси

Слободен печат

Навални е многу слаб, адвокатите бараат тој да биде пренесен во цивилна болница

Слободен печат

Богоевски: Прашањето со легализација на марихуаната се сведува на политичка борба помеѓу премиерот Заев и ВМРО-ДПМНЕ

Слободен печат

Фрчат кривични пријави за дело со кое се овозможи плата за илјадници граѓани

Возраста поважна од здравствената состојба – Хронично болните и лицата со ретки болести на опашката од редот за вакцинација

Слободен печат

Албанија: Комитетот на експерти објави дека заразените и лицата со симптоми нема да гласаат

Слободен печат

Остави Коментар