Ако ве касне медуза, местото измијте го со солена, никако со слатка вода

медуза
Фото: Unsplash

Иако овие животинки во морињата не можат сериозно да нѐ загрозат, сепак треба да знаеме како правилно да ги лекуваме убодите и каснувањата. Многу ретко може да дојде до тешки алергиски реакции, и тоа ако луѓето на друг начин се склони кон нив.

Ништо не може да го расипе уживањето во пливањето како наездата од медузи на вашата омилена плажа. Меѓутоа, освен медузите и морските ежови, во последните години, се појавија и некои отровни видови морски суштества во Средоземното и во Јадранското Море, кои порано не беа присутни во овие води.
Еве што да направите ако доживеете непријатна „средба“, иако повеќето не се опасни по живот.

Медузи

Медузите најчесто се наоѓаат во топлите мориња. Тие се проѕирни и желатинозни, така што во повеќето случаи не ги забележуваме додека пливаме. Прво, ги чувствуваме симптомите на каснување од медузата, па дури тогаш ја здогледуваме. Најчестите симптоми може да бидат печење, пецкање и чешање. Местото на кожата станува црвено, отечено и болно на допир. Во ретки случаи, може да се појави главоболка, слабост, малаксаност, несвестица, гадење, грчеви во мускулите и пад на крвниот притисок. Ако ги забележите овие симптоми, неопходна е итна лекарска помош.

На местото на контактот на кожата и медузата, настанува дерматитис во форма на линеарно црвенило, еритема, плускавци, проследено со печење или со умерена или силна болка.

Местото на каснувањето од медуза треба да се измие со морска, солена вода и да се отстранат пипалата од медузата доколку останале во кожата. Тоа значи дека никогаш не треба местото да го плакнете со обична вода за да не се активираат преостанатите пипала од медузата. Отстранувањето на пипалата од медуза
најдобро се прави со пинцета.

При убодот од медуза, во нашиот организам влегува термолабилен отров, односно отров што се деактивира во допир со зголемената температура. Затоа, повредениот дел од телото треба да го потопите во најтоплата вода што можете да ја толерирате, а којашто нема да предизвика изгореници. Топлината ќе
предизвика разградување на отровот и со тоа престанок на неговото дејство. Тешки алергиски реакции ретко може да се појават, дури и ако луѓето се склони кон нив во секој случај. Потоа треба да одите на лекар што е можно побрзо. Ако медуза ве касне во пределот на очите, веднаш јавете се кај лекар.

Не е пожелно да се трие каснатото место, ниту да се чеша, бидејќи во спротивно ситуацијата ќе се влоши. На местото на допирот од медузата можете да нанесете противвоспалителен крем, локален кортикостероид или да испиете таблета антихистамин.

Силната болка значително се ублажува со мраз и ладни облоги, а исто така се препорачуваат и алкохолни или облоги со раствор од магнезиум сулфат. Покрај овие народни лекови се става и маст, анестетик, кортикостероид, антихистамин. Исто така, важно е да не ја допирате раната со голи раце, бидејќи ако на кожата останале пипала од медуза, можете да ги „изгорите“ и рацете.

Ежовите сакаат чисто море

Дека морето е чисто, тоа најдобро го потврдуваат морските ежови, но нивниот убод може да биде многу непријатен, а последиците долготрајни. Кога ќе згазнете на еж или само да се потпрете на него, боцките длабоко се забодуваат во кожата како игли, најчесто во стапалата, но не е реткост и на другите делови од телото. Трнчињата најдобро е да ги извади лекар или медицинско лице, но можете и вие да се обидете. Тие се многу кршливи и кревки, така што неправилното вадење може да предизвика да останат скршени во стапалото. Во тој случај, би била потребна и хируршка помош. Во такви ситуации, најважно е што побрзо да се извадат трнчињата за да се спречи настанувањето на гнојна инфекција, додека при рака добро е да имате средства за прва помош, топла вода, стерилна игла, пинцета, алкохол, антибиотска маст или спреј.

По убодот, кожата треба да се омекне, особено кожата на стапалата, која е најдебела, а за тоа најдобра е топлата вода. Потоа, местото на убодот треба да се дезинфицира, а трнчињата кои се над површината на кожата полека да се извлечат со пинцета.

За трнчињата коишто се навлезени подлабоко, со стерилна игла треба да се отворат каналите и со лесни кружни движења да се извлечат со пинцета. И, конечно, кога сите трнчиња ќе излезат, треба да нанесете антибиотска маст или спреј, а понекогаш е доволен и обичен крем за брзо обновување на кожата.

Опасната „риба пајак“ и неподносливата болка

Лекарите наведуваат дека „рибата пајак“ (морски пајак) живее на целиот Медитеран, но и на Јадранот, а изминативе години се појавила и во Егејското Море.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CNRS (@cnrs)


Во прашање е риба која претежно се крие во песокот, мошне е мала, до десет сантиметри, со долг и плоснат облик со црни пегички по телото. Има боја на песок па тешко се забележува. На грбот има црни боцки кои ги движи доколку ја згазнете и преку нив го испушта отровот во телото. Тие боцки се поврзани со отровната жлезда којашто го произведува овој невротоксин, објаснуваат лекарите. Тие додаваат дека овој вид риба е суштински опасна, но дека посериозни последици може да предизвика само доколку некој е алергичен на тој отров.

Кога ќе испушти отров почнуваат неподносливи болки па затоа потребна е итна медицинска помош. Она што е карактеристично за убодот на оваа риба е доста силната болка која е најсилна половина час по убодот. Симптомите на труење обично се само локални, се појавува големо црвенило, но понекогаш се
појавуваат и општи симптоми во вид на зголемено потење, слабост, вртоглавица, гадење и повраќање.

Првата работа што треба да ја направите е да го извлечете трнот доколку го има и потоа делот од телото каде што дошло до убод да го ставите во топол песок или во што е можно потопла вода. Отровот е термолабилен и топлината го неутрализира. Ако успеете во тоа, болката ќе исчезне. Поради тоа не е лошо секогаш покрај себе да имате шише со вода која ќе ја чувате на сонце.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JB 🇵🇭 (@janestravelandstyle)


Овој вид риба е суштински опасна само ако некој е алергичен и тука се потребни посериозни интервенции на лекарот што е можно побрзо, објаснуваат лекарите. Им се советува на туристите да останат смирени при убодот и да побараат лекарска помош што е можно побрзо за евентуално да примат инјекција против
алергии или антибиотик доколку лекарот процени дека е потребно.

Видео на денот