Ако немате време за готвење: Старо-нов рецепт за запечени полнети пиперки
Во летните денови, полнетите пиперки се број еден на трпезата. Речиси не постои некој што не ги обожава. Се подготвуваат на различни начини, а повеќето ги полнат со месо.
Овој рецепт е совршен за сите оние што не се толку искусни во кујната, но и за оние што немаат толку време.
Состојки:
– десет пиперки бабури
– 400 г мелено месо
– 50 г ориз
– еден домат
– еден морков
– 500 мл сок од домати
– еден кромид
– сол, бибер
Подготовка:
Кромидот исечкајте го ситно, морковот изрендајте го, па соединете со меленото месо и оризот, а потоа додајте ги зачините. Сè добро измешајте, а најдобро е смесата да ја мешате со рацете за да се соединат добро сите состојки.
Пиперките исчистете ги и исечете им ги врвовите со дршка, па наполнете ги со подготвената смеса од месо. Од доматите направете капаци и затворете ги наполнетите пиперки.
Во садот за печење сипете масло и сок од домати, па наредете ги пиперките, а потоа додајте вода колку што е потребно за да се натопат пиперките.
Садот покријте го со фолија и ставете го во рерна загреана на 200 степени да се готват, односно печат. По 45 минути извадете ја фолијата и оставете ги пиперките да се печат уште половина час. Ако е потребно, намалете ја температурата на рерната.