„Ајслендер” затвора 2.000 работни места

epa06505787 An image showing a Icelandic Icelandair Boeing 757-200 passenger plane at Frankfurt airport, Frankfurt, Germany, 08 February 2018. EPA-EFE/MAURITZ ANTIN

Намалувањето ќе влијае на екипажите, персоналот за одржување и тимовите на земја

Исландската авиокомпанија Ајслендер денеска објави дека ќе затвори вкупно 2.000 работни места во сите свои дејности.

Компанијата се бори да преживее во време на пандемијата на новиот коронавирус, се додава во коминикето.

-Се надеваме дека ќе можеме брзо да ги рашириме крилјата бидејќи пазарот ќе се опорави и да регрутира засегнати вработени од сегашната мерка, рече извршниот директор на Боги Нилс Богасон.

Ајсландер, чии летови паднаа на помалку од 10 проценти од планираните, објасни дека намалувањето ќе влијае на екипажите, персоналот за одржување и тимовите на земја.

Видео на денот