Агенцијата за азил на ЕУ предупредува дека многу Авганистанци се изложени на зголемен ризик

Авганистанци / Фото: ЕПА

Канцеларијата за поддршка на азил на ЕУ, ЕАСО, утврди зголемен ризик од прогон на одредени баратели на азил од Авганистан откако исламистичките талибанци ја презедоа власта во земјата.

Меѓу нив се поранешни припадници на авганистанската армија и безбедносните сили, вработени во странски влади, медиумски работници и активисти за човекови права, покажа анализата објавена денеска од агенцијата со седиште во Малта.

Агенцијата соопшти дека зголемениот ризик се должи на проширувањето на контролата на Талибанците во Авганистан.

Во целата земја, апликантите имаат помалку алтернативи на кои треба да се обратат за заштита, според извештајот. Градовите како Кабул, Херат и Мазар-и-Шари повеќе не се сметаат за безбедни за некои баратели на азил.

Преземањето од страна на талибанците, исто така, веројатно ќе има негативно влијание врз статусот на жените и девојчињата.

Според ЕАСО, во август, месецот кога Талибанците ја презедоа власта, бројот на барања за азил од Авганистан до ЕУ се зголеми за 38 отсто во однос на претходниот месец, што ги прави најголемата група баратели на азил.

Сирија со години постојано беше главната земја на потекло на апликантите.

Извештајот на EASO има за цел да им помогне на носителите на одлуки и креаторите на политики во европскиот систем за азил да ги разгледаат барањата.

Агенцијата создава профили и ги рангира ризиците од прогон за многу социјални групи.

Видео на денот