70.000 парови потврдија: Ова е тајната за квалитетен сексуален живот!

Фото: Профимедиа

Џон Готман, американски психолог и терапевт, се занимава со брачни односи, а заедно со својата сопруга Џули дури и основал институт кој служи како институција за помош на паровите.

Овој успешен пар, кој е заедно повеќе од 30 години, зборувал во интервјуто за „Психологијата денес“ како паровите во долгите врски можат да го подобрат својот сексуален живот.

Тие откриле и која навика ја имаат паровите со добар сексуален живот.

– Една работа ме воодушеви кога анализирав што сè е потребно за добар сексуален живот, одржување романса и за страст и сексуална желба. Во книгата „The Normal Bar“ е претставено истражувањето кое е спроведено на 70.000 парови ширум светот. Тогаш издвоив некои навики на паровите со добар сексуален живот – рекол Џон.

Фото: Профимедиа

Многу е едноставно, тврди Џон. Еве кои се тие навики:

– секојдневно си велат еден на друг дека се сакаат;
– се бакнуваат страсно без причина;
– еден на друг си даваат комплименти;
– романтично се изненадуваат еден на друг;
– заедно излегуваат;
– изразуваат нежност во јавност.

Тајната на добриот сексуален живот е да бидете во физички допир. И, тоа е тоа!

Фото: Профимедиа

Неговата сопруга открила дека паровите често имаат погрешни сфаќања.

– Луѓето мислат дека сексот не мора да биде совршен и да изгледа холивудски. Околу вас треба да пука огномет додека на наебото, под Месечината, блескаат ѕвездите. Тоа едноставно не е реално. Сексот мора да биде она што вие сакате да биде. Не мора секогаш да биде ниту совршен ниту романтичен. Тоа сознание на паровите им дава слобода да бидат креативни и неоптоварени во креветот – истакнала Џули.

 

 

 

Видео на денот