40% од дивите елени во северниот дел на САД биле заразени со коронавирус

Научниците открија дека диви елени во некои делови на Соединетите држави се заразени со „Ковид-19“.

Имено, тие открија антитела на САРС-КоВ-2 во 40 проценти од зелениот елен на североисток од земјата, пишува Science Alert.

Само во државата Мичиген, 67% од дивите елени имале имунолошки маркери на коронавирус во крвта. Ова е првиот доказ за широко распространета изложеност на Ковид-19 во дивиот свет.

Иако ниту еден од елените немаше лоша здравствена состојба, присуството на специфични антитела во нивната крв покажува дека тие неодамна се опоравиле од вирусот. Научниците се загрижени дека популацијата на диви елени може да биде добра основа за развој и мутации на „Ковид-19“, кои потоа подоцна ќе им се вратат на луѓето, но со потешки последици врз нашето тело отколку порано.

Проблем за ефикасноста на вакцината?

Уште од почетокот на глобалната пандемија, експертите беа загрижени за транзицијата на коронавирусот од луѓе на други животински видови. На пример, минатата година имаше појава на епидемија на ковид во некои фарми, по што имаше потреба од преземање посебни чекори. Но, за разлика од заробените животни, инфекциите кај дивите животни не можат така лесно да се контролираат.

Токму оваа ситуација ги загрижува научниците. Ако SARS-CoV-2 навистина може да најде засолниште во дивината, тоа би можело да го направи исклучително тешко да се искорени. Ако вирусот се прилагоди на друг вид, а потоа повторно се шири кај луѓето, нашите вакцини би можеле да бидат далеку помалку ефикасни во иднина.

Брзо се шири меѓу елените

Во 2020 година, експертите најдоа специфични протеини за „Ковид-19“ кај само три елени. Но, во првите три месеци од оваа година, скоро половина од 385 примероци крв земени од елени во Мичиген, Пенсилванија, Илиноис и Њујорк имаа исти неутрализирачки антитела.

Се уште не е познато каде и како елените стапиле во контакт со вирусот. Тие можат да бидат заразени директно од луѓе или за време на контакт со добиток или друг див свет.

Видео на денот