9 C
Скопје

13. Скопје постер фестивал: Графички дизајнери изработија постери со мото „Цврсто, сите заедно!“

Галеријата на Младинскиот културен центар до 26 ноември е дом на плакати од 75 светски дизајнери, од 56 земји од целиот свет, вклучувајќи ја и Македонија. Станува збор за 13. Скопје постер фестивал во организација на „Плакарт“, кои годинава поттикнаа дизајнерско движење против ковид-19.

Иницијатива се реализира во соработка со „Постер територи“ од Калифорнија, Чешката асоцијација за графички дизајн, Московското биенале и реномираниот дизајнер Мирко Илиќ од Њујорк, познат на нашата публика како еден од најинспиративните дизајнери и стрип-уметници од поранешна Југославија. Проектот е поддржан од Министерството за култура.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 57, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 21-22 ноември 2020)

Поврзани вести

Изложба „Екс либрис Скопје“: Будење на креативниот импулс со графички минијатури

Тони Димков

Научна фантастика: Објавен е романот „Едем“ од Станислав Лем

Тони Димков

Мултикултурен зборник: Литературно шаренило на Балканот

Тони Димков

Ретроспектива на Кинотеката за 2020: Година што, сепак, „не ја изедоа скакулците“

Тони Димков

Антологија: Кратки книжевни форми на три јазици

Тони Димков

Филхармонија: Музиката го враќа достоинството на човештвото

Тони Димков

Остави Коментар