Врховен суд за случајот „Империја“: Мијалков е слободен

Врховниот суд на Република Северна Македонија на 27 март 2019 година, донесе решение по предметот заведен под ВКЖ1.бр.19/2019, предметот познат под името „Империја“, со кое ја уважи жалбата на бранителот на обвинетиот С.М., адвокат Љупчо Шврговски од Скопје и решението на Апелациониот суд Скопје КСЖ.бр.116/19 од 28.02.2019 година го преиначи на начин што ја укина мерката куќен притвор и го пушти обвинетиот да се брани од слобода веднаш по приемот на решението.

Решението е донесено согласно начелното правно мислење утврдено на Општа седница на Врховниот суд на Република Северна Македонија одржана на 30.01.2019 година, а бидејќи мерката куќен притвор спрема обвинетиот С.М. е определена по барање на Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, кое нема својство на овластен тужител во оваа постапка.

Прочитајте и...  СДСМ: Стапуваат во сила новите мерки, да ги почитуваме и да го заштитиме јавното здравје

Делот од решението со кое се наредува обвинетиот С.М. веднаш да се пушти да се брани од слобода се однесува на извршувањето на решението на Апелациониот суд Скопје КСЖ.бр.116/19 од 28.02.2019 година.

Поврзани вести

Бучковски: Скопје и Софија треба да дадат поголема шанса на заедничката комисија да ги реши отворените прашања

Слободен печат

ВИДЕО | Пауновски: Терасите на кафеаните ќе работат како досега сè додека не се донесат нови протоколи

Слободен печат

ВИДЕО: Николовски: Инспекторите ќе може да затворат угостителски објект доколку не се запазени протоколите

Слободен печат

ВИДЕО| Пендаровски: Неспорна е релацијата меѓу аерозагадувањето и пандемијата

Слободен печат

Софија ќе признае македонски јазик и идентитет ако Скопје признае бугарски темели на јазикот и идентитетот

Ана Анастасовска

ФОТО+ВИДЕО | Заев: Нема преговори за идентитетот на Македонците и за македонскиот јазик

Слободен печат

Остави Коментар