Партитура на Густав Малер на аукција во Лондон

Оригинална партитура од „Втората симфонија“, позната и како „Симфонија на воскреснувањето“ од познатиот  австриски композитор Густав Малер, ќе биде понудена на продажба во лондонската аукциска куќа „Сотби“. Партитурата што е напишана рачно на 232 странци...
Жарко Трајаноски

Кого ќе го менуваме од власт – ВМРО-ДПМНЕ или СДСМ? (Басната за змијата и...

Кого ќе го менуваме од власт? Прашањето “Кого ќе го менуваме од власт?” не е веќе толку едноставно како во годините кога на власт беше коалицијата ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ. На пример, пред изборите во 2011...

САД бараат поддршка од Турција за офанзивата врз Рака

Високи американски офицери се сретнале со свои турски колеги во Анкара во настојување да обезбедат воена поддршка за офанзивата што сојуз на сириски бунтовнички групи ја почнаа против Рака, непрогласениот главен град на „калифатот“...
Атанас Вангелов

Ќе се „одважи“ ли Груевски?

Својот разговор со шефот на опозицијата Зоран Заев новинарот Мишко Ивановски кој, патем речено, го следев мошне внимателно, го заврши со една долга, учтива и мека реченица која тешко се памети. Не само затоа...

Торнадо протатни низ Рим

Силно торнадо и пороен дожд вчера предизвика најмалку две жртви во Рим и предизвика голема штета во „Вечниот град“. Дваесет и петгодишен маж загинал кога врз него се урнал покрив во местото Ладисполи, северно од...
Зоран Бојаровски

Експертска алхемија за политички договор

„Ни се роди. Сега треба да го нишкаме“. Се чини дека ова е најилустративната поговорка која е соодветна на рожбата наречена Привремена комисија за следење на медиумското претставување. Односно, како што се одомаќини називот...
Атанас Вангелов

Грујо ѓавол и пратеник Ангел

Изгледа дека зад ликот на пастир Никола Груевски се скрил оној Diabolos Trismegisto на Бодлер за кој зборува, колку жално, толку гневно и очајно Јове Кекеновски во својот последен напис. Оти, кој друг ако...
Атанас Вангелов

Господине Заев

Време е да ставиме црта под есапот, да видиме „шчо напраифме“ (К. П. Мисирков) за овие две-три години колку што сте на кормилото на СДСМ. Време е и да поразговараме, јавно се разбира, „шчо...
Катерина Блажевска

Суверена и изневерена

Вчера ѝ беше роденден. Не присуствував на прославата. Заминав на краток одмор. Ми дојде тоа како „совршено алиби“ за да не ѝ го сретнам погледот и да не се снебивам кога ќе ме праша...

Виена: Турција оди кон диктатура

Австрискиот министер за одбрана оцени дека Турција „е на директен пат кон диктатура“ и изрази загриженост поради нов бран бегалци и мигранти кон Европа. - Сигурно нема да ѝ дозволиме на Турција и понатаму да...