КУЛТУРА

КУЛТУРА

Промотивно гостување на авторот на „Малите прсти“ во Скопје

По гостувањето на португалскиот писател Бруно Виејра Амарал, второто јунско гостување во организација на ИЛИ-ИЛИ е на авторот на наградуваниот роман „Малите прсти“, Филип...

Скопје синема сити со филмови за „Крафтверк“, Жан Мишел Жар

Во периодот од 15 до 19 јуни во Кинотека на Македонија ќе се организира третото издание на филмскиот фестивал за музички документарни филмови Скопје...

Изложба на Рената Поповска: Приказни за љубов и живот од камен, дрво и коноп

„Бакнеж“, „Страст“, „Боем“, „Животиште“, „Цвеќе“, се насловени дел од уметничките творби на уметникот Рената Поповска што вечерва беа претставени на самостојна изложба во Кинотека...

Португалскиот писател Бруно Амарал во Скопје

На 3 јуни со почеток во 20 часот во клубот „Ла Кања“ во Старата скопска чаршија, гостува португалскиот автор Бруно Виејра Амарал. Ќе се...

Промоција на „Манастир Фуентерабија“ на Јагода Михајловска-Георгиева

Во четврток, 1 јуни, во 19 часот, во Книжарницата ТРИ во Дебар Маало ќе се одржи промоција на „Манастир Фуентерабија“ од еден од најдобрите...

Промоција на книгата „Фашизам во куси панталони” од Мирослав Грчев

На 30 мај (вторник) во ГЕМ клубот со почеток во 20 часот ќе се одржи промоција на книгата „Фашизам во куси панталони" од Мирослав...

Издадена нова книга на Константин Дораковски

Излезе од печат книга со драмски текстови од Константин Дораковски, дипломат, автор на романот ТРИТЕ БРЕГА НА ДУШАТА, 1995,кој низ своите драмски текстови пројавува...

Награден расказ од Силвија Митевска во Италија

Македонската писателка Силвија Митевска со расказот „Сонот на Лучиа“ ја освои специјалната награда Slow food Tera Madre на дванаесетото издание на националниот конкурс „Мајчин...

Опера-реквием „Јов“ на 45-ти „Мајски оперски вечери“

Во рамките на 45-ти „Мајски оперски вечери“, на 14 мај (недела) гостува уметничкиот ансамбл „Нова Опера“ од Украина кој на големата сцена на МОБ...

Перформанси на Рајан Галер (САД) и Ребека Ларкин (Британија) во Македонија

Здружението за развој на култура и заштита на културно наследство „Контекст - Струмица“ ќе биде домаќин на неколку перформативни сценски настапи на Рајан Галер...

Не пропуштајте